CNC makineleri ile tanışmam lise yıllarıma denk gelir. Tabi meslek lisesinde okuduğumuz için bu maharetli cihazlar hakkında ilgi ve bilgi sahibi olmamak elde değil. O zamanlar sadece videolarını izlesek ve büyük gayret ve çabalar ile yaptığımız robotlar için pleksiglas dan birkaç parça çıkartmış olsam da o dönemler bu makinelerin nasıl çalıştığını tam olarak kavraya bilmiş değildim.
Günler günleri kovaladı içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir CNC sevdası oluştu ( ileride bu sevda ilk maaşım ile PCB kazımak için küçük bir CNC satın almama neden olacaktı. 😅 ) elbet bir gün bunlardan bir tane yapmalıydım ve sahip olmalıydım .🤨
Üniversitede hemen işlere koyuldum ve elimdeki imkânlar ile eski CD-ROM motorları ve kızak sistemli ile ilk CNC’mi yaptım, ama öyle hazır yazılım ve donanım ile değil STM32f0 ile tamamen matematiksel boyutta o iki motorun aynı anda nasıl çalıştığını anlayarak bu işlemi yaptım.
Üniversiteden mezun olduktan sonra iş başvurunda bulunduğum firmadan cevap beklerden bir tanıdığım CNC makinesi yapmak istediğini ve bu iş için bir miktar bütçe ayırdığını belirtti, CNC konusuna meraklı olduğumu biliyor tabi 😀
Bende bu tanıdığı kırmadan eşyalarımı sırt çantama yükleyip İzmir’den Eskişehir’e geldim. CNC devasaydı. Tamamlandığında aynı anda 3 adet kapı üzerine desen çizebilme yeteneğine sahip olacaktı.
Bu makineden kullanılacak yazılımın ve donanımın hazırlanmasından sorumluydum. Çok şükür anlımızın akıyla bu işi tamamladım. Ve makine ayağa kalktı.
Aşağıda bulunan videolar makinenin canlanma süreçleri anlatılmaya çalışılmaktadır.
Yukarıda video da CNC çalışmamızın nihai sonuca ulaşmış hali ile bir test çalışması yapılmıştır bu çalışmanın G kodları tarafımızdan masterCAM programı kullanılarak yapılmıştır.
Yukarıdaki video da CNC router makinesinin elektronik panosunun ve bilgisayar yazılımın birlikte çalışması test ediliyor.