Girdev Yaylası Ve Girdev Gölü Kamplı Doğa Yürüyüşü

15.975 Kişi Okudu

Girdev yaylası doğal güzelliklerinin yanında Likya tarihininde önemli bir parçası olmuşutur.Aynı zamanda Girdev yaylası birçok endemik türü bünyesinde barındırmaktadır. İncelediğimiz akademik çalışmalar ve literatür taramasında Girdev yaylasında hâla keşif edilmeyi bekleyen tarihi bir çok kalıntı bulunmaktadır. Girdev gölü ve yaylası ilk olarak Alman bilim adamları 1811 yılından Spratt and Forbes tarafından konu alınmıştır. Ancak gölü ve etrafında bulunan antik yapılar Edinburgh Üniversitesinden Biyolog Mr. P. H. Davis tarafından fotoğraflanarak arkeolog Bean, G. E.’ye 1948 yılı gönderilmiştir (1). Bölgeye Seki tarafından giriş yapıldığı zaman, yerli halkın tabiri ile pazar yeri harabeliği olduğu yer düşünülen antik kalıntılar bulunmaktadır. Fakat bu kalıntıların antik Onianda kentinin sakinlerine ait yerleşim yeri ve mezarlık olduğu belirtilmektedir.

Girdev yaylasından yakın bir tarihe kadar Aslanlı heykel olarak tabir edilen bir mezar kalıntısı bulunmaktaydı, mezar kalıntıları Fethiye müzesine taşınmıştır. Bu mezarlardan en meşhuru, ismi Patara metinlerinde geçen Likyalı komutan olduğu düşünülen Titus Aelius Bassos tarafından sevgili eşi Elpis ( Umut demek ) ve çocuğu Troilos için yaptırılmıştır. Buradan anlaşılıyor ki eşi hamile veya çoğu ile birlikte vefat etmiş olabilir.

(2) Girdev yaylası tarihte bir çok farlı isimde karşımıza çıkmaktadır, bunlar;

Elbessos ( Έλβησσός ), Girdev Golu, Girdev Gölü. Kirduve Golu, Kirdüve Gölü Girder Gölü ( c. 1946-56, The Bean Archiv, © The Museum of Classical Archaeology)

Girdev yaylası temel gelir kaynağı olarak küçük baş havancılık, balıkçılık ve tarım ile devam ettirmektedir. Yaylamızda 2 adet cami bulunmaktadır. Bunlardan göle yakın olan ve yanında mezarlık bulunan camide Kamil CİVAN uzun yıllar boyunca ücretsiz olarak din adamı vazifesi ile hizmetlerde bulunmuştur. Şuanda yayla olarak tabir edilen yazın sıcağından uzaklaşmak ve yaz aylarını serin yerlerde geçirmek isteyenlerin uğrak yeri olmaktadır.

www.girdevyaylasi.com İnternet adresi ve isim hakkı tarafıma ait olup, ticari olarak tekliflere açık olduğumu belirtirim.

2016 Yılında 3 Gündüz 2 Gece Süren Kamplı Doğa Yürüyüşü Faaliyetimiz, Atalarımızın Anısına.

Faaliyetin ilk günü

Temel köyüne kadar bir araç ile geldik, buradan yürüyüşümüze başladık, harika bir manzara ile yürüyüşümüze devam ederken evlerin bir bir yok oluşunu gördük. Yol boyunca girdev gölünün harika manzarasını görebilme udumu ile hızlı hızlı adımlar ile ilerledik.

Sekiden Ayrıldığımız An
Girdev Yaylası – Seki Yolu
Girdev Yaylası – Seki Yolu

Yol üzerinde bizi selamlayan piknikçiler ve motorları ile seyahat eden insanlar ile karşılaştık. Hava kararana yakın ilk defa gölü gördük. Zaman zaman normal yoldan ayrılarak kestirme olarak kullanabileceğimiz patikalara girdik. Göle varana kadar herhangi bir zorluk ile karşılaşmadık.

Faaliyet İkinci Günü

Girdev yaylasına vardığımız zaman gönlü bol ve misafir perver insanlar bizi bahçelerinde ağırladılar. Sabah Dereye doğru Sıcağı alanı ve tezli beli üzerinden yürüyüşümüze devam ettik.

Girdev Yaylası Faaliyet İkinci Günü
Girdev Yaylası

Gir dev yaylasının tertemiz ve serin havasında gözlerimizi açtıktan sonra enerjimizi toplar toplamaz yola koyulduk. Rotamızı Sıçak Yaylasına çevirdik. Çoğunlukla çobanların tercih ettiği patikalardan ve kayalık alanlardan gitmeyi tercih ettik. Böylece doğa ile daha fazla buluşarak eski insanların yaşantılarını ve hissettiklerini tecrübe etmeye çalıştık.

Abdullah Tahir CİVAN mola verdiğimiz esnada su içiyor.
Girdev Yaylasından Ayrılmak Üzere Çıktığımız Kayalık Alan
Yavaş Yavaş Girdev Yaylasından Ayrılıyoruz.
Sıçak Yaylasını İlk Defa Görüyoruz.
Sıcak Yaylasını Selamlarken
Ovanın Ortasında Yalnız Başına Duran Camide Bir Süre Mola Verdik
Sıcak Yaylasından Tezli Beline Doğru Yolculuğumuza Devam Ediyoruz. Resme Büyük Bak!
Sıcak Yaylasından Güzel Bir Kare
Tezli beli yaylası

Tezlibeline geldiğimiz zaman beklediğimizden fazla doğal güzellik ve manzara ile karşılaştık. Burada harika bir yürüyüş deneyimi yaşadık bu alan kesinlikle yürüyüş ve kampçıların uğrak noktası olması. Bir vadi misali sağınızdan ve solunuzdan yükselen devasa kayalıklar ve dağlar, bu tepeleri zaman zaman bulutların arasında kaybolurken görüyoruz, bazende yürüdüğümüz yolu yutan sonu belli olmayan bir kaya olarak görüyordu.

Akşam üstü Tezli Beli Yaylası Bu Resme Büyük Bak!
Akşam üstü Tezli Beli Yaylası Bu Resme Büyük Bak!

Üçüncü Gün

Gece tezli belinde uygun bir yerde kamp kurduk.

Tezli Beli Yaylasında Sabahın Erken Saatleri
Çoban Yusuf Abi
Gevur Yoluna İlk Giriş
Tezli Beli Yaylası Dere Köyü Yolu
Tezli Beli Yaylası Dere Yolu Burada Ağaçların Arasında Son Yörüklerin Çadır Ve Konaklama Alanları
Dere Köyü
Tezli Beli Yaylası Dere Köyü Yolu
Tezli Beli Yaylası Dere Köyü Yolu
Tezli Beli Yaylası Dere Köyü Yolu
Kuru Ova Mevki
Kuru Ova
Cem Alanı
Yaka Mevki, Dikkatli Bakılırsa Resmin İlerisinde Fethiye Denizi Görünüyor. Büyük Görmek İçin Tıkla

Yürürüm dağlarda bayırlarda yörük derler.
Uluslar içinde uluyum Türk derler.

Tarihi Girdev Gölü Haritası

Girdev yaylasının ve etrafında bulunan bölgelerin isimlerini aşağıda vermiş olduğumuz tarihi harita görebilirsiniz.

ÖĞE BİLGİLERİ
LİNK: https://archives.saltresearch.org/handle/123456789/112991
BAŞLIK: Elmalı haritası (Mikyas 1:200000) – Map of Elmalı (Scale 1:200000)

Güncel Harita

KAYNAKÇA

1- ( Bean, G. E. (1948). Notes and Inscriptions from Lycia. The Journal of Hellenic Studies, 68, 40–58. doi:10.2307/626299 )

2 – Ancient Inscriptions and Monuments from the Territory of Oinoanda N. P. Milner Anatolian Studies Vol. 54 (2004), pp. 47-77

3 – Abdullah Tahir CİVAN

4- FETHİYE’DE YAYLALAR ve YAYLACILIK

Yayınlayan

Ahmet Yasin CİVAN

Mekatronik Mühendisi, Gömülü Yazılım Geliştiricisi.